Sağlıklı olmak, hem bedenen hem de ruhen iyilik halidir.
Karanlıkta-Kesintisiz bir uyku vücutta bazı hormonların salınmasına neden olur. İnsan vücudu hormon döngüsü tamamiyle bir domino etkisidir. Şöyle ki: Çocuklarda 22.00-02.00 saatleri arasında vücutta büyüme hormonu salgılanır. Büyüme hormonu, karanlıkta melatonin hormonunu artırır. Bu hormon sağlıklı olmamız için gereklidir.
Peki melatonin neden önemlidir? Hücreler için yenileyici, bağışıklık sistemini düzenleyici, vücudun biyolojik ritmini düzenleyici ve antioksidan, anti-aging (yaşlanmayı giderici) dir. Uykudan hemen önce fiziki egzersiz yapılması, aniden ışığa çıkılması, aydınlık dönemin uzun olması melatonin üretimini durdurur. Özellikle çocukların uyuma odalarında koyu renkli perde ve panjur kullanımından kaçınılmalıdır. Çünkü sağlıklı olan yavaş yavaş artan gün ışıkları ile uyanmaktır.
Sağlıklı uykudan hemen sonra sabahları soğuk da olsa en az 15-20 dakika pencerelerimizi açmak, yaşadığımız ortamı havalandırmak faydalıdır. Özellikle 3. kat ve altı evlerde yaşayanlar bunu mutlaka yapmalıdır. Nedeni; toprağa yakın alanlarda evlerde gizlenen radon gazı kolay yükselebilen yapısı ile büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Yine yeni yapılmış evlerde kullanılan bazı yapı malzemeleri nedeniyle kokusuz, tatsız, farkedilemeyen radon gazı birikimi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden evlerimizi sık sık havalandırmalıyız.
Sabah eğer evimiz güneş alıyorsa tüm perdeleri açık konuma getirerek güneş ışıklarının eve girmesi sağlanmalıdır. D Vitamininin aktifleşmesi güneş ışınlarının etkisi ile olmaktadır. D vitamini vücudumuzda mutluluk hormonu olarak bilinen Seratonin salgılanmasına yardımcıdır.
Son yıllarda özellikle kış aylarında, uyku alanlarında artan kalorifer kullanımının sakıncaları tartışılmaktadır. Kalorifer odadaki nem oranını düşürür. Havada oluşan kuruluk bir çok hastalığa davetiye çıkarır. Solunum yolları enfeksiyonlarından kabızlığa kadar uzanan bir çok rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olur. Bir dönem oldukça yaygınlaşan buhar makineleri, artık günümüzde önerilmemektedir. Nedeni ise içine hapsettiği toz parçalarını havaya vererek bakteri, toz vs. yayılmasını sağlamasıdır.O zaman ne yapalım? Uyku odalarında değil, salon gibi geçiş alanlarında kalorifer kullanımı, evdeki tüm odaların kapılarının açık bırakılarak, ev ısısının 20-21 derecede tutulması faydalıdır.
Ayrıca uyku odalarında bitki bulundurmak doğru değildir. Çünkü birçok bitki odanın nem seviyesini bozar, Karbondioksit seviyesinde değişiklik yaratır.
Dr.Seran Ünlüer
Eline sağlık. Güzel bir derleme olmuş