Sağlık Harekettir!

„

Son yıllarda teknolojik ürünlerin kullanımının artması ile bireyler neredeyse masa başından kalkamaz hale geldiler. Her yere otomobil ile gitme anlayışı, yürüyen merdivenler, asansör kullanımının yaygınlaşması ile spor yapmak neredeyse unutuldu. Spor yapmayı unutmayanlarsa spor salonlarını tercih etmeye başladı, kapalı alanlarda yüksek ücretler ödenerek spor yapmak moda oldu! Oysa açık havada yapılan yürüyüşler, bisiklete binmek, yüzmek ve ev işleri yapılabilecek en iyi egzersizlerdir.

Geçtiğimiz günlerde Amerikan Kalp Derneği kalp hastalıkları için en önemli risk faktörünün hareketsiz bir yaşam olduğunu açıkladı. Artık günümüzde, ‘hastalık istirahat ederek geçer’ anlayışı yerine ‘hastalıklarla savaşmanın yolu mümkün olduğunca günlük rutini bozmamaktan geçer’ anlayışı hakimdir. Hasta olduğumuzda, yatarak istirahat etmek sanıldığı gibi vücut açısından pek de iyi bir yöntem değildir.Çünkü vücuttaki mikroplarla savaşan lenf sistemimiz vücudumuzun hareket etmesi ile aktifleşmektedir. 

Bu noktada spor yaparken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalardan bahsetmek uygun olur diye düşünüyorum. Artık son yıllarda birdenbire yapılan ağır spor egzersizleri, nefes nefese kalıcı, aşırı efor gerektiren egzersizler önerilmemektedir. Yapılan ağır egzersizler vücuda aşırı yük getirmektedir. Vücudumuz ağır egzersizlere karşı nefes alıp verme sayısını ve nabız sayısını artırarak uyum gösterir ve bu uyum ne kadar yavaş ve basamaklı gelişirse otonom sistem üzerindeki egzersiz etkisi o kadar olağanlaşır.

Yani vücudumuza, spora uyum için zaman tanımalıyız. Eğer bu zamanı tanımaz ve aceleci davranırsak aşırı ve ani yük sonucunda sakatlanmalar, futbol oynarken bayılmalar ve hatta ölümler gelişebilir.

Vücudumuz için düzenli yapılan ve temposu yavaş yavaş artan egzersiz programları uygundur. Aralıklı olarak tempoyu artırmak ve yavaşlatmak önerilen egzersiz şeklidir. 1 saati geçen egzersizler vücutta kortizol salgılatacağı için vücudu strese sokma riski nedeniyle önerilmemektedir. Düzenli yapılan (haftada 2 ya da 3 gün) ve 1 saati aşmayan, aralıklı temposu artırılan ve azaltılan egzersizler, özellikle açık havada yürüyüş tercih edilecekse vücudu zorlamayan, yanındaki kişi ile sohbet edebileceğimiz tarzda egzersizler doğru yapılan egzersizlerdir.

                                                Sağlıklı günler sizinle olsun!

                                                                                                           Dr. Seran ÜNLÜER  

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir