Hastaneler her zaman yakınlarının, hastalarını ziyaret etmesini teşvik ederler. Buna karşın hastalar, bu ziyaret karşısında çabucak yorulabilirler. Bu nedenle genellikle yoğun bakımlarda ziyaret süresi ve ziyaretçi sayısı sınırlıdır. Hasta yakınları, hastaları yoğun bakıma alındığında genellikle işin ciddiyetini kavramakta güçlük yaşarlar. Oysaki yoğun bakıma alınan her hasta hayati tehlike yaşamakta olduğu için oradadır. Yapılan istatistikler, hasta yakınlarının genellikle ilk 5 dakikada hastasını veya hastasının hekimini görmek isteğinde olduğu yönündedir. Hasta yakınları hastasını görmek ve iyi olduğundan emin olmak isterler. Hastayı görünce her şeyin yolunda olduğunu sanırlar, aslında hastanın o an için iyi olduğunu görmek, hayati tehlikesinin bittiğini göstermez. Hasta yakınları şöyle düşünmelidir; “hastamız zaten iyi olsaydı eve taburcu edilirdi, yoğun bakımda olduğuna göre her an kaybedilebilecek hasta grubunda olabilir”. Yoğun bakımlarda hasta ziyaretinin yapılmadığı zamanlar da olabilmektedir. Yoğun bakımda yatan hastalardan birine yapılabilecek herhangi bir girişim, belirlenen ziyaret saatini en az 2 saat artırabilir. Böyle durumlarda hasta yakınlarının gerekli anlayışı göstermesi ve uygun olan ziyaret saatini beklemesi gereklidir.
Hasta yakını, ziyarete gelirken hastane otoparkı sınırlı ise, toplu taşıma ulaşımını tercih etmelidir. Hastaya ziyaret sırasında getirilmesi planlanan hediyeler (kitap, dergi, çiçek, meyve, yiyecek vs.) mutlaka ilgili yoğun bakım sorumlusu ile görüşülmelidir. Yoğun bakıma girmeden önce eller sabun-su veya alkol içeren el dezenfektanları ile yıkanmalıdır. Ayaklara galoş giyilmesi, el-ayakkabı teması nedeniyle ve enfeksiyona neden olabilme riski açısından günümüzde artık kullanılmamaktadır. Hasta başına gelindiğinde, mikropların yayılmasını sağlayabileceği için kesinlikle hasta yatağına oturulmamalı, ayaklar hasta yatağına konulmamalıdır. Bilinci açık olup yoğun bakımda yatan hastalara, heyecan ve üzüntü yaratabilecek haberler verilmemeli, en yakın zamanda iyileşip yoğun bakımdan ayrılacağı mesajı ile hasta desteklenmelidir. Enfeksiyona neden olabilme riski açısından, hastanın bağlı bulunduğu ekipmanlara, kateterlere kesinlikle dokunulmamalıdır. Hastayı ziyaret edecek kişide öksürük, ateş gibi şikayetler varsa; ziyarete gelmeden önce başka bir hekime muayene olarak,kişinin ziyaret yapıp yapamayacağı danışılmalıdır.
Ziyaret edilen kişi uykulu veya karışık görünebilir. Hasta yakını açısından yakınını böyle görmek üzücü ve endişe verici olabilir. Ancak yoğun bakımdaki ekip, hastanın rahat olması için elinden geleni yapacaktır çünkü bu iş için yeterli eğitim, deneyim ve donanıma sahiptir.
Sağlıklı günler sizinle olsun!
Dr. Seran ÜNLÜER